Šį skanumyną atradau prieš keletą metų ir su įvairiausiomis variacijomis gaminu iki šiol. Jis skanus, lengvai pagaminas, dažniausiai jo lieka kitai dienai, tad puikus pasirinkimas mamai.
Jo paruošimui reikalingus produktus visada turiu namuose, tad kai tik užsinorime kažko lengvo, bet tuo pat metu skanaus ir maistingo, gaminame šį apkepą.
Jam naudojui:
- 200 gr. virtų grikių
- 2-3 morkas
- 1 svogūną
- 2 kiaušinius
- 200 gr. ryžių grietinėlės
- 150 gr. sūrio
- prieskonių pagal skonį
- sviesto
Pirmiausia išsiverdu grikius ir juos ataušinu. Jiems verdant susipjaustau svoguną ir susitarkuoju morkas. Jas pakepinu ant sviesto ir taip pat palieku, kad atvėstų. Į gritinėlės masę sudedau 2 kiaušinio trynius ir įdedu apie 100 gr. tarkuoto fermentinio sūrio. Į grikių masę sudedu kepintus svogunūs su morkomis ir sudedu greitinės bei kiaušinio išplaktą masę. Iki standžių putų išplaku baltymus ir juos mediniu šaukštu maišydama įdedu į bendrą masę. Kepu iki 180 įkaitinoje orkaitėje apie 30 min. Prieš dedant į orkaitę užbarstau likusį sūrį ir padėlioju keletą griežinėlių sviesto! Kartais į šį apkepą įdedu turimų grybų ar varškės sūrio, kuris prideda savito skonio. Variacijos tinka įvairios, kaip sakoma, kiekvienam pagal skonį. O dabar skanaus, nes turiu dar nuo vakar likusio apkepo 🙂
(Ne)vienintelė mama Airida